vineri, 26 aprilie 2013

10 motive pentru a alege medierea

Medierea dincolo de "economie de stres, timp şi bani", oferă părților direct implicate următoarele beneficii concrete: 

1. Fixarea datei şi a orei la care are loc şedința de mediere este stabilită de părți în funcție de agenda acestora. În instanță, termenele de judecată sunt impuse şi nu țin cont de programul părților. Şedința de mediere poate fi reprogramată în cazul în care părțile solicită acest lucru. O şedință de mediere poate să fie programată la fel de uşor ca orice alt tip de întâlnire (de afaceri sau personală). 

2. Nu există limită de timp pentru şedința de mediere, majoritatea medierilor se finalizează după o singură întâlnire, durata medierii putând să oscileze între câteva zeci de minute şi câteva ore. Medierile se pot solda şi cu înțelegeri parțiale, situație în care este posibilă programarea unei alte şedințe de mediere la o dată ulterioară. 

3. Părțile, de comun acord, pot alege mediatorul la care să apeleze. Această facilitate nu există în fața instanței de judecată. Alegerea mediatorului de către părți măreşte încrederea acestora în obținerea rezultatului dorit. 

4. Un prim pas spre soluționarea conflictului este prezența părților la mediator. Medierea este facultativă, părțile nu pot fi obligate să participe la mediere. Prezenta părților la mediator denotă dorința acestora de a încerca variante alternative de soluționare a neînțelegerilor. 

5. Sala în care are loc şedința de mediere şi sala în care se desfăşoară un proces au puține lucruri în comun: problemele părților nu ajung la cunoştința altor persoane, întrucât medierea este confidențială. În sala de judecată domneşte formalismul, trebuie respectate anumite reguli procedurale stricte, cuvântul se ia într-o anumită ordine. La mediere se pune accent pe voința şi interesul părților. La şedința de mediere este permisă doar prezența părților şi a persoanelor agreate de acestea. 

6. În cadrul unui proces, soluția este impusă părților de către un judecător după  administrarea probatoriului în cauză. Mediatorul nu impune nimic părților, ele având de decis dacă şi în ce condiții este avantajoasă pentru ele o soluție amiabilă. 

7. Medierea este mult mai elegantă decât clasicul proces. Tocmai de aceea este atât de uzitată peste tot în lume. Satisfacțiile părților în cazul ajungerii la o înțelegere sunt cu atât mai mari cu cât se datorează voinței şi implicării lor. 

8. Prin mediere se sting conflicte existente, dar în acelaşi timp se şi preîntâmpină apariția unor alte neînțelegeri. La finalul medierii, părțile îşi strâng mâna şi pleacă cu mai puține probleme decât aveau anterior. Diferența principală față de clasicul proces este ca pe tot parcursul medierii părțile comunică. La finalul unui proces, comunicarea dintre părți dispare fiind înlocuită de o stare conflictuală şi mai accentuată, întrucât spre deosebire de mediere, în instanță există învinşi şi învingători. 

9. Mediatorul nu judecă părțile şi nu dă verdicte. Menirea lui este să faciliteze dialogul dintre părți în urma căruia acestea să genereze opțiuni în vederea soluționării divergențelor existente. 

10. Apelând la mediere părțile nu renunță la justiția clasică. Dacă nu reuşesc să îşi soluționeze prin mediere conflictul, au posibilitatea de a se adresa instanței de judecată, la fel cum o aveau şi înainte de a apela la mediere.

Un exemplu concret ca, sunt destui judecatori care cred in mediere este si acesta de la Bistrita Năsăud si nu oricum, ci afisand cele de mai sus direct pe portalul instantei tribunalulul. FELICITĂRI !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu