duminică, 25 august 2013

Reducerea cu 50% a taxelor de timbru pentru cauzele soluționate prin acord de mediere

În mediere, partile fac legea, fara sa incalce legea.
Prin mediere, partile pot decide pentru ele, direct, functie de interesele lor. Partile isi asuma responsabilitatea solutiei si a punerii ei in practica.

Incepand din 29 iunie 2013, odata cu intrarea in vigoare a OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, incuviintarea unui acord de mediere in instanta se taxeaza cu 20 de lei.
Fie ca acordul de mediere este depus instantei de judecata inainte ca disputa sa devina litigiu pentru incuviintare, fie ca acordul de mediere se depune dupa ce conflictul a devenit litigiu pe rolul unei instantei , taxa este aceeasi, adica 1,5% din masa partajabila a unei succesiuni sau a partajului de bunuri comune.

In ceea ce priveste taxele de timbru aferente obiectului conflictului, justitiabilii sunt scutiti de 50% din taxele de timbru care se calculeaza la valoare in conditiile in care se depune direct acordul de mediere pentru a obtine hotararea de expedient.
Nu este foarte clar ce se intampla si cum se procedeaza in situatia in care cauza fiind pe rolul instantei, si avand taxele platite integral, intervine un acord de mediere intre parti.

OUG nr. 80/2013 nu abroga art.63 din Legea nr. 192/2006 care stipuleaza:
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru, platita pentru investirea acesteia, cu exceptia cazurilor in care conflictul solutionat pe calea medierii este legat de transferul dreptului de proprietate, constituirea altui drept real asupra unui bun imobil, partaje si cauze succesorale.
 (2.1) Instanta de judecata nu va dispune restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru investirea acesteia, in cazul in care conflictul solutionat este legat de o cauza succesorala pentru care nu s-a eliberat certificatul de mostenitor.
In schimb OUG 80/2013 mentioneaza la art. 45 lit. j:
1) Sumele achitate cu titlu de taxe judiciare de timbru se restituie, dupa caz, integral, partial sau proportional, la cererea petitionarului, in urmatoarele situatii:
 j) in alte cauze expres prevazute de lege.

Ramane de vazut daca practica este cea care va stabili echilibrul intre cele doua prevederi sau va fi nevoie de interventia legiuitorului.
Legiuitorul a inteles sa incurajeze medierea si prin reducerea substantiala a taxelor de timbru. Stimulentele financiare creeaza efecte imediate, iar pozitia legiuitorului se incadreaza in trendul european de sustinere a medierii si prin scutirea, reducerea sau restituirea de taxe.

Medierea extrajudiciara
Toate aceste reglementari fac referire doar la cauzele care sunt sau urmeaza sa ajunga pe rolul instantelor. Dar medierea se adreseaza conflictelor de interese si nu conflictelor de drepturi. In mediere exista posibilitatea de a solutiona situatii care nu pot fi deferite justitiei, din diverse motive. 
Este adevarat ca medierea poate ajuta la degrevarea instantelor, nu neaparat prin solutionarea dosarelor existente pe rolul instantelor, ci mai degraba prin solutionarea conflictelor inainte ca acestea sa devina litigii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu