duminică, 6 ianuarie 2013

Soţul invitat la mediere nu va mai putea refuza invitaţia. Efectele obligativităţii informării în cauzele de divorţ


Dragii mei, 
revin în noul an, împărtăşindu-vă un articol excepţional, concis şi fundamentat al distinsei mele colege mediator, Fănuţa Lişman, despre care cred şi susţin cu tărie, că este poate cel mai prolific şi profesionist mediator din câţi cunosc.
Doresc să o felicit sincer şi meritat si pe această cale, urându-i sănătate, noroc şi mult succes în această nobilă dar grea profesie.


`` În cauzele de divorț, soțul invitat la mediere nu va mai putea refuza invitația deoarece riscă să-i fie respinsă cererea de divorț, fie că este depusă ca acțiune principală, fie reconvențională.  

Efectele obligativității  informării în cauzele de divorț 

Potrivit recentelor modificări legislative, soții sunt obligați să participe, în prealabil, la o ședință de informare cu privire la mediere. Dacă unul din soți nu participă la informare sau refuză invitația din partea celuilalt soț, va fi sancționat prin respingerea cererii sale ca inadmisibilă. 

Potrivit OUG 90/2012, în procesele de divorț ce au fost declanșate după 23 decembrie 2012 părtile vor fi obligate să facă dovada participării la ședința de informare cu privire la mediere, dacă au termen începand cu 1 februarie 2013.  

De regulă, dovada participării la informare se face prin depunerea ei la dosar, odată cu acțiunea sau până la primul termen stabilit de instanță. În caz contrar, instanța va aplica sancțiunile impuse de lege: inadmisibilitatea acțiunii pentru reclamant și amenda pentru pârât. 

Dacă informarea nu se realizează până la acest prim termen, instanța va stabili un nou termen în care părțile să poată participa la ședința de informare. 

În cauzele de divorț, cunoscut fiind faptul că și pârâtul poate depune o cerere reconventională, dacă soțul pârât va face dovada informării, cererea lui nu va fi respinsă și, ca atare, chiar dacă acțiunea soțului reclamant va fi respinsă ca inadmisibilă, procesul va putea continua însă fără să se țină cont  de acțiunea reclamantului. În ipoteza în care nici pârâtul nu va putea face dovada informării până la termenul stabilit de instanță, atunci și cererea acestuia va fi respinsă ca inadmisibilă. 

Prin urmare, în cazurile de divorț, ambii soți trebuie să participe, în mod obligatoriu, la ședința de informare. 
In ceea ce privește dovada informării, dată fiind procedura specială de divorț, documentul ce va fi eliberat de mediator în urma participării soților la ședința de informare este certificatul de informare. 

Important de subliniat este faptul că soții nu sunt obligați să participe împreună la ședința de informare însă este de preferat să aleagă același mediator, pentru a economisi timp.  

De regulă, potrivit practicii, unul din soți ia inițiativa declanșării acțiunii de divorț. Așa cum a fost prezentat mai sus, acesta va trebui ca, odată cu cererea de divorț, să depună și dovada participării la ședința de informare. Pentru a nu da prilej instanței de amânare a dosarului, stabilind un termen suplimentar pentru ședința de informare, soțul reclamant va putea solicita mediatorului să transmită Invitația celuilalt soț. 

Dacă soțul invitat refuză ori nu răspunde invitației sau nu se prezintă la data stabilită de comun acord cu mediatorul, se va elibera un proces-verbal prin care mediatorul va informa instanța cu privire la demersurile făcute de soțul reclamant. Într-o astfel de ipoteză, instanța va respinge cererea reconvențională introdusă de soțul pârât ca inadmisibilă, fără a mai stabili alt termen și a da posibilitatea acestuia de a se informa.   

În procesele de divorț, pe lângă desfacerea căsătoriei, sunt supuse soluționării instanței și cererile accesorii precum: .......

pentru mai multe vizitati http://www.avocatimediatori.ro/2013/01/sotul-invitat-la-mediere-nu-va-mai.html

Un comentariu:

  1. Draga Catalin,
    Multumesc de urari si aprecieri, precum si pentru interesul aratat activitatii mele publicistice.
    Te rog insa, in virtutea drepturilor de autor si ale internetului, sa publici numai partial articolul iar pentru restul articolului sa lasi cititorii sa vizitese blogul :)
    Cu incredere ca ma intelegi si
    Multumiri anticipate,

    RăspundețiȘtergere